07.08.2004 - EvZ - Scandal de presa din neglijenta, ajuns sub ochii lui Ceausescu - Bārlad Online Forum
Bārlad Online Forum  

Go Back   Bārlad Online Forum > Generalităţi > Mass-Media > Arhivă - Mini Revista Presei

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-10-2006, 11:30
djlyon's Avatar
djlyon djlyon is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 3,537
Default 07.08.2004 - EvZ - Scandal de presa din neglijenta, ajuns sub ochii lui Ceausescu

Memorii (23)
In orice tip de societate, ziaristul trebuie sa slujeasca cititorul, deci sa respecte adevarul gol-golut. Numai ca, in comunism, adevarul gol-golut era doar cel al partidului, care, de regula, ocolea realitatea, iti impunea sa umfli unele realizari sau sa te faci ca nu observi lipsurile si abuzurile sistemului.

Ziaristii tineri, ma refer la cei de la „Romania libera”, care faceam cursuri cu Costin Murgescu, invatasem dupa caietele universitatii de jurnalistica din Anglia normele presei adevarate. Dar, cind esti tinar, dornic sa te manifesti, esti prins deseori de graba, care de multe ori iti aduce prejudicii. Mai ales cind neglijezi doua elemente de baza ale acestei meserii: documentarea atenta si verificarea din mai multe surse a informatiilor. Intr-o asemenea culpa am cazut si eu provocind, din neglijenta, un scandal care a ajuns la urechile lui Ceausescu.

„Ludus-600”, un fals reportaj

Intr-o zi din toamna lui 1977 sint anuntat ca peste o saptamina avea loc aniversarea a 600 de ani de la atestarea documentara a orasului Ludus. Reportajul urma sa apara in ziarul de luni, zi in care „Scinteia” nu avea aparitie. Am plecat miercurea la Tirgu-Mures sa pot lua legatura cu organele locale si judetene pentru a-mi putea da seama de amploarea evenimentului. Am gasit un dosar complet cu toata regia manifestarilor, programul, cuvintatorii etc., etc. Pe scurt, era vorba despre manifestari programate vineri, simbata si duminica si cuprindeau expozitii de arta populara, de arta plastica, intreceri sportive pe stadion etc., duminica urmind sa aiba loc apogeul aniversarii celor 600 de ani, adica o sesiune festiva a satului popular orasenesc, interventii ale unor participanti mai in voga, decorarea urbei cu un inalt ordin printr-un decret semnat de Presedintele Romaniei care, nu era altul decit Nicolae Ceausescu. Toate incheiate cu telegrama catre „tovarasul”, mentionindu-se „geniul sau creator” si toate meritele pe care le avea in fruntea PCR si a statului socialist.
Vinerea pe la prinz am plecat la Ludus sa vad expozitia de arta populara, dupa care am hotarit, asa deodata, sa plec acasa la Sibiu si sa-mi scriu reportajul pe baza dosarului. Prea erau formale si plictisitore astfel de manifestari menite sa-l proslaveasca pe Ceausescu, manifestari care, in situatia unei reusite depline puteau stimula noi promovari pe linie de partid si de stat. Am plecat la Sibiu, nu fara a discuta cu activistul responsabil cu propaganda si presa determinindu-l sa se angajeze sa-mi semnaleze orice abatere de la program. „Mergeti sanatos!”, mi-a urat omul, adaugind: „Programul acesta e batut in cuie!
Ajuns la Sibiu, o presimtire m-a determinat sa pun pe aparatul de telefon un bilet pe care am scris cu majuscule: „Verifica duminica seara Ludusul!”. Duminica am plecat ci sotia si cele doua fetite ale noastre in Dumbrava Sibiului sa vizitam gradina zoologica. Acolo am baut niste bere linga o portie de mici dupa care am plecat, spre seara, spre casa. Ajuns in apartament, am zarit hirtia pe telefon, mi s-a parut ca fetitele s-au jucat iar cu aparatul. Nu m-am uitat ce scrie pe foaie si am aruncat-o la cos. Ghinionul meu!

„La ora 17.00 sa fii la Bucuresti, la C.C.”

Lunea urmatoare plec la biroul R.L., spatiu impartit cu corespondentul ziarului german Neuer Weg, Oscar Bock. Cind ajung, Oscar ma ia in primire:„Toata revista presei de la Radio Bucuresti a fost a ta. Ludus in sus, Ludus in jos, ma rog, a-i dat lovitura”. Eu, modest: „Mai las-o moarta. Cred ca s-a citat doar din telegrama trimisa de luduseni «tovarasului»”. Bock nu neaga, dar cind sa trecem la stirile zilei las sa-mi scape: „Culmea ar fi sa nu se fi tinut Ludusul asa cum a fost programat”. Bock ramine masca: „Dar ce, tu n-ai fost acolo?! ”. „In prima zi, da; simbata si, mai ales, duminica, nu”, raspund vinovat. A incheiat discutia sever: „Esti nebun de legat!” „Intr-adevar”, am gindit in sinea mea si am incercat sa lucrez ceva. O anumita neliniste nu-mi dadea pace, oricit am incercat sa nu ma mai gindesc la Ludus. In jurul orei 10.00 a sunat telefonul, pe fir Al. Cornescu, primul adjunct al redactorului sef, pe atunci Octavian Paler. Mi-a spus sec si nervos: „Faci cum stii, dar la ora 17.00 esti la C.C., la sectia de propaganda si presa. Ne anunti cu ce avion sosesti pentru ca te va astepta un echipaj de acolo la aeroport. Sa ai in mina un ziar pentru recunoastere”.… Am inghetat. Totusi am reusit, cu voce pierita sa intreb:„Dar ce s-a intimplat?!” „Ar trebui sa te intreb eu: aniversarea Ludusului nu s-a tinut, asa incit ai publicat un reportaj fictiv…Vino, deci, urgent la Bucuresti!”
Am luat avionul de prinz si am plecat extrem de stresat, la un pas de infarct. In avion mi-am facut toate socotelile si, in cele din urma, am ajuns la concluzia ca cel mai rau va fi daca ma aresteaza. Intr-o asemenea situatie, familia va fi lovita rau. Daca nu, un loc de munca imi voi gasi undeva, cu siguranta. Pentru „tonificare”, am cerut un coniac zicindu-mi ca nu merita sa mori pentru o astfel de gafa. Asa incit, la coborirea din avion eram remontat si gata sa dau piept cu cerberii C.C.

Fata in fata cu stabii cei mari ai presei romanesti

Doi tovarasi cu muschi de atleti m-au asteptat cu un Mercedes la aeroport. Ajunsi la C.C. am gasit toata conducerea ziarului: Octavian Paler, Al.Cornescu, Dumitru Tabacu, secretarul organizatiei PCR etc. M-au luat in primire de cum am intrat, mai ales Diti Marinescu, rau de gura de nu incape, acuzindu-ma ca am compromis partidul etc. etc. Un instructor, Ispas, care raspundea de ziarul nostru, ma lua intr-o camera, imi puse o hirtie in fata si-mi ordona: „Scrie o declaratie cu ceea ce s-a intimplat, sa nu depaseasca o pagina. Va fi batuta cu «laba de gisca» (masina de scris cu caractere foarte mari) pentru tovarasul Nicolae Ceausescu. Intra la dinsul tovarasul secretar Cornel Burtica in problema ta.
Am scris declaratia. Recunosc, fara falsa modestie, ca am fost foarte inspirat. Am declarat ca nu am nici o scuza si ca imi asum responsabilitatea pentru cele intimplate, gasind, deci, justificata orice masura se ia impotriva mea. Iar cind am fost intrebat daca cei din Ludus si Tirgu-Mures nu au nici o vina, le-am raspuns: „M-am inteles cu ei sa-mi anunte orice modificare de program, n-au facut-o, dar, in definitiv, ei nu erau obligati sa-mi faca meseria. Aceste declaratii inspirate ale mele i-au pus pe ginduri. De unde se asteptau sa-mi sa-mi pun cenusa in cap, eu am luat-o pe scurtatura, asumindu-mi totul…S-au dus mai sus cu declaratia si cele spuse de mine si au venit cu decizia de a se analiza cazul meu intr-o sedinta a intregii redactii. Asa, sa invete si altii!
In masina, pina la redactie, instalat pe banca din spate intre Paler si Cornescu, ascultam ineptiile lui Ispas care continua sa ma incrimineze fara jena, afirmind ca asemenea elemente iresponsabile n-au ce mai cauta in presa romaneasca. La sedinta anuntata, Octavian Paler, in ciuda avintatului Pintea - seful sectorului presa - venit anume sa ma sfisie, a intors-o ca la Ploesti declarind, in deschiderea dezbaterii, ca „nu facem aici procesul Lazar, ci incercam sa gasim solutii ca asemenea greseli sa nu mai aiba loc la R.L”. Plus ca o serie de colegi mi-au luat apararea, condamnindu-i pe cei de la judeteana din Mures pentru usurinta cu care au aminat manifestari incepute. In fine, m-am ales doar cu trei luni retrogradare la salariu si sase luni interdictie de a semna cu numele meu.

De ce s-a enervat Ceausescu

In vinerea cind s-au deschis manifestarile a sosit la Ludus si primul secretar al judetenei de partid, Florea. Atit de mult i-au placut toate incit a hotarit pe loc sa suspende totul si sa-l invite pe Ceausescu. A facut in acest sens interventii la secretarul cu propaganda, Cornel Burtica. Acesta, fara sa citeasca ziarele de luni, intra la Ceausescu si-i avanseaza invitatia facuta de Florea. Ceausescu, cu ziarul R.L. in mina, a facut o criza de isterie, acuzindu-i ca-si bat joc de el. „Manifestarile de la Ludus s-au tinut, cititi «Romania libera» de astazi”.

Epilog

Dupa un an am fost trimis din nou la o asemenea aniversare la Tirnaveni. Cind m-au vazut sefii de la Mures acolo, au ris zgomotos precizind ca, daca am sosit eu orasul va fi sigur decorat. Asa am aflat ca Ceausescu, minios foc in cazul Ludus, si-a trimis gealatii acolo duminica urmatoare, zicind-le sa le dea distinctia scrisa in ziar „sa nu ne facem de ris”. Iar la scurt timp Florea a fost schimbat din functie si trimis la fabrica de mobila din Rimnicu-Vilcea.
__________________
Best regards,
Dj Lyon
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
30.03.2004 - EvZ - Bivolarii sint frati de tata djlyon Arhivă - Mini Revista Presei 0 01-10-2006 11:13
EvZ - Petardele mortii: Pentru prima oara, petardele de Revelion au ucis djlyon Mini revista presei 0 01-03-2006 10:21
Cotidianul - Fotbalul din Romania trage legea pe dreapta djlyon Mini revista presei 0 12-14-2005 06:11
EvZ - O vila din Pipera insulta la pret mai multe castele din Franta djlyon Mini revista presei 0 12-06-2005 09:40
2005-10-11- EvZ - Colectia de certificate medicale ale cumnatei lui Nastase djlyon Mini revista presei 0 10-11-2005 08:39


All times are GMT +3. The time now is 04:09.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 2005 ONLINE CONTENT FACTORY SRL. Toate drepturile rezervate.
Page generated in 0.05613 seconds with 10 queries [Server Loads: 0.34 0.47 : 0.54]