EvZ - Drama unui gigant - Bārlad Online Forum
Bārlad Online Forum  

Go Back   Bārlad Online Forum > Generalităţi > Mass-Media > Mini revista presei

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-05-2006, 09:55
djlyon's Avatar
djlyon djlyon is offline
Senior Member

Default EvZ - Drama unui gigant

Leonid Stadnik povesteste pentru EVZ ce necazuri au venit odata cu titlul de "probabil cel mai inalt om din lume".

Un barbat iese din casa cu capul inainte, bine aplecat de spate, iar palmele lui strang cu simtire ramurile copacului din fata usii. Copacul - un mar - tremura pentru ca omul e un urias care se tot agata de crengile lungi ce il conduc pana la poarta.

Imaginati-va insa un urias cu bratele ridicate, si o sa aveti intreaga dimensiune a nedumeririlor de care au parte toti cei care isi fac drum prin fata gospodariei familiei Stadnik, un nume devenit celebru in centimetri: 253, povara unui gigant bland si trist, care traieste in Ucraina.

Rusinea de a avea palmele mari

Satul Podoliantsy - nimeni nu prea stie cum se scrie exact pentru ca vandalii au furat placuta de la intrare si nici un geograf nu i-a facut inca un loc pe harta lumii - e greu de gasit.

Dintr-un orasel cu un tanc in centru, pe post de statuie, se intra pe cateva ulite stramte si neasfaltate - cu toate ca prima casa a localitatii e lipita de o cariera de piatra.

Aceasta plasare a satului intr-un loc de negasit este si prima dintre mahnirile lui Leonid Stadnik, adaugata la multimea de dezamagiri care au venit odata cu exceptionala sa crestere in inaltime.

Cand s-a intalnit cu presedintele Viktor Iuscenko - doar pentru ca mama lui s-a aflat o vreme intr-o clinica din Kiev -, iar seful statului a vrut sa-l vada neaparat pe "gigantul Ucrainei", Leonid tot despre satul sau i-a vorbit.

"I-am spus sa ne treaca macar satul pe harta, ca nimeni nu se mai ocupa de noi. Drumurile sunt asa cum le stiu de mic. I-am mai spus ca pensiile nu ajung la oamenilor si am mai discutat despre albine, pentru ca eu sunt veterinar si stiu ce-i cu ele. A stat cu mine 13 minute, anul trecut, in ianuarie."

Asa isi spune Leonid povestea, privind absent pe fereastra, mestecandu-si cuvintele molcom, de parca ar trage la jug. In tot acest timp, bratele ii stau incrucisate, lipite de piept, astfel incat palmele sa fie bine dosite la subsuori. Ii e rusine de imensitatea lor, se vede dupa atentia cu care isi chibzuieste gesturile care l-ar face sa le descopere, si le ascunde de parca ar fi buboase, napadite de o lepra pe care doar posesorul lor o vede.

Din motivul acesta, ucraineanul nu arata spre nimic cu degetul si nu apuca de lucruri decat daca e necesar. Palmele sale, masurate pe lungime, au fiecare cate 31 de centimetri.

Daca ar putea, le-ar tine in buzunare pe vecie, dar cum trebuie mereu sa se sprijine de ceva ca sa poata pasi fara sa-si piarda echilibrul, le descopera destul de des si asta il face sa fie din ce in ce mai tacut, sa nu mai vrea sa primeasca pe nimeni dintre cei care il viziteaza doar pentru a-si satisface curiozitatile.

Mai creste

Pe Leonid l-am gasit acasa, unde toate preocuparile sale sunt gradina familiei si calul - de care are mare grija. In satul nasterii si copilariei sale, la 14 ani era deja cel mai inalt locuitor.

Acum are 35 de ani si, spun doctorii, inca mai creste, motiv pentru care diploma pe care ne-o arata - in care scrie 2,53 - va deveni istorie in scurt timp. De altfel, documentul e printre lucrurile aruncate pe sifonier, peste care "gigantul" isi apleaca privirea stand cu crestetul lipit de tavan.

In bucatarie, maica-sa, Galina, gateste chiftele la focul dintr-un cuptor de caramida. "Mananc asa cum face oricine, poate ceva mai mult, dar nu asa cum isi inchipuie lumea. Imi plac dulciurile si carnea gatita de mama, iar printre putinele lucruri bune pe care mi le-a adus inaltimea e acela ca nu am nevoie de scara ca sa culeg mere din copac", spune ucraineanul.

Leonid a inteles ca e altfel decat ceilalti abia cand a ajuns in comisia medicala ce trebuia sa-l dea apt pentru armata si n-au avut cu ce-l masura. De atunci, de cand l-au refuzat, a urmat un lung sir de dezamagiri provocate de cresterea sa "blestemata".

Ii e rusine sa mearga la oras

S-a facut veterinar dupa ce a absolvit cu nota maxima Institutul de agricultura, dar nu mai poate sa-si faca meseria de cand laba piciorului i s-a marit intr-atat incat n-a mai gasit niciun pantof pe masura. Iarna aproape ca i-au degerat degetele, pe cand muncea intr-un alt sat. Asa ca a renuntat.

Acum, o fabrica din Zitomir - centrul administrativ al regiunii in care locuieste - i-a cusut o pereche de pantofi speciali, numarul 62, dar nu are cu ce sa se deplaseze in satul in care muncea ca veterinar. In automobilele normale nu incape, iar in autobuz nu se urca pentru ca "se uita lumea la mine ca la circ". Asa i se intampla si cand calatorea la oras, si zice ca n-a mai facut-o de mult - tot de rusine.

S-a inaltat dintr-o greseala a medicilor

La aceasta lista, ucraineanul mai adauga "mari probleme cu ochii", "dureri de picioare" si "alte boli" pe care nu vrea sa si le trateze la doctor.

Desi nu o spune, nu are incredere in medici de cand a aflat ca toate problemele sale de azi i se trag tot dintr-un spital. Pe cand avea 13 ani, a fost supus unei operatii pe creier, moment in care, dintr-o greseala, medicii i-au atins glanda pituitara (hipofiza), ceea ce a condus la producerea intr-o cantitate mare a hormonului de crestere.

Asa il vedem azi, un urias care calca prin curte leganat si da impresia ca la fiecare pas se poate pravali din cer fara ca sa se-ncumete cineva sa-l prinda.

Despre inaltimea lui, Leonid se margineste la a spune: "Cum e, asa e, nu ma gandesc daca e bine sau nu ca mi s-a intamplat sa cresc atata. Nu e treaba mea, e a lui Dumnezeu. El stie sigur cum trebuie sa fie toate si, chiar daca nu ajung des la biserica, il am in inima mea".

Cifrele uriasului

> Nascut in 1971, in Podoliantsy (Ucraina)
> Inaltime - 2 m 53 cm
> Greutate - 200 kilograme
> Numar la pantof - 62
> Lungimea palmei - 31 cm

De ce nu e in Guinness Book

Cartea Recordurilor (Guinness Book) nu il recunoaste pe Leonid Stadnik drept cel mai inalt om din lume in viata, ci pe Xi Shun din China, care masoara 2 m 36 cm.

Reprezentantii asociatiei declara ca ucraineanul a refuzat sa fie masurat "pentru ca nu vrea publicitate, desi continua sa spuna ca el este cel mai inalt". Tot oficialii Guinness au precizat, in 2004, ca de fapt Leonid refuza masuratoarea oficiala pentru ca ar fi mai mic decat spune.

Recordul istoric

Cel mai inalt om din istoria medicala a fost Robert Persing Wadlow, nascut pe 22 februarie 1918 in Alton, Ilinois, Statele Unite ale Americii. Masurat in iunie 1940, el avea nu mai putin de 2 m 72 cm inaltime.

Din pacate a murit in acelasi an, intr-un hotel din Michigan, iar sicriul masura 3 m si 28 cm. Wadlow a cantarit cel mai mult 222 de kilograme, avea o palma de 32 de cm si inghitea mancare de cel putin 8.000 de calorii zilnic.

http://www.expres.ro/article.php?artid=258183
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules