Gandul - Clienţii cardurilor tip „Gold” se plâng de tratamentul băncilor româneşti - Bârlad Online Forum
Bârlad Online Forum  

Go Back   Bârlad Online Forum > Generalităţi > Mass-Media > Mini revista presei

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-03-2006, 07:32
djlyon's Avatar
djlyon djlyon is offline
Senior Member

Default Gandul - Clienţii cardurilor tip „Gold” se plâng de tratamentul băncilor româneşti

Asigurarea nu include serviciile medicale de urgenţă, reclamă posesorii cardurilor „de aur”.

Deşi sunt consideraţi clienţi importanţi, care ar trebui să atragă toată atenţia bancherilor, posesorii cardurilor Gold din România au cu mult mai puţine drepturi faţă de cei care apelează pentru acelaşi serviciu la băncile din străinătate. Cardul Gold este destinat, de regulă, clienţilor cu venituri mari, care întreprind deplasări frecvente peste hotare şi cu exigenţe în privinţa calităţii serviciilor. Conturile de card de acest tip pot fi deschise în lei, dolari sau euro, la aproape toate băncile româneşti. Diferenţele faţă de băncile străine sunt însă uriaşe. „Am un card de credit de la ABN Amro (Mastercard Gold) pentru care plătesc anual 3,5 milioane de lei numai comisionul de administrare – plus comisioane şi dobânzi cu mult peste cele ale altor bănci. La emitere, cardul a fost pierdut şi l-am primit după mai bine de o lună. Cei de la bancă îmi spuneau că este trimis către mine, însă nici nu ştiau că nu fusese emis. De asemenea, asigurările ataşate cardului sunt ceva de speriat. Cea de viaţă e de 50.000 euro, dar fără să includă servicii medicale de urgenţă. Cu alte cuvinte, chiar dacă mă loveşte o maşină, câtă vreme nu mor, se cheamă că ei nu plătesc nimic, atât sunt de important. Sunt totalmente dezamăgit. Mă gândesc să-mi deschid un cont la HSBC la Londra. Am avut şi conturi în străinătate şi nu am păţit niciodată aşa ceva”, spune unul dintre clienţii cardurilor Gold. „Pe 21 iunie am făcut un OP de 1600 RON din ING (a fost procesat în aceeaşi zi) către cardul de credit Gold, făcut la o altă bancă din România. Pe 22 iunie, banii nu erau în cont, aşa că am sunat şi mi s-a spus că s-au primit şi în maximum 24 de ore vor apărea pe card. Nici în 23, nici în 24 nu apăruseră, iar când am sunat iar la ei mi s-a spus să sun mâine din nou. Sunt totuşi un client Gold, dar nu ştiu ce înseamnă asta pentru băncile româneşti – probabil doar comisioane mari?”, arată un alt nemulţumit.

Diferenţa dintre ce oferă băncile în străinătate unui membru Gold şi ce se oferă în România este uriaşă. Astfel, dacă în străinătate se utilizează fraudulos cardul, responsabilitatea clientului Gold este limitată la 25 de euro. Cu alte cuvinte, i se restituie cheltuiala făcută de un hoţ cu cardul său, mai puţin 25 de euro. De asemenea, dacă se rătăcesc bagajele pe vreun aeroport din lume, acestea sunt asigurate pentru membrii Gold din străinătate. În plus, dacă posesorul cardului Gold vizitează o ţară în care este reţinut pe nedrept de către poliţia locală, acesta primeşte mii de euro despăgubire din partea companiei emitente de carduri. Anca Drăgan, reponsabilă cu emiterea acestor carduri la ABN Amro, admite că diferenţele sunt notabile, chiar de la o subsidiară la alta a aceleiaşi bănci. „De pildă, în cazul nostru, oferta nu este unitară. Fiecare ţară are practic oferta ei. E adevărat că în România nu avem incluse asigurările privind urgenţele medicale, dar există alte avantaje”, spune Drăgan.

În cazul băncilor străine, acestea asigură pentru 90 de zile inclusiv bunurile cumpărate cu cardul Gold, ceea ce nu se întâmplă în România. În plus, în străinătate nu există limită de credit, în vreme ce în România aceasta este de 3-5 salarii nete.

http://www.gandul.info/2006-07-03/ec...tii_cardurilor
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules