PDA

View Full Version : 21.12.2004 - EvZ - Chestiunea transilvana: Troleibuzul 4


djlyon
01-10-2006, 10:44
"Cum o sa avem un asemenea presedinte?", se indigna batrina. "Ce are, fa?", intreaba prietena de linga ea. "E urit!" Ma aplec si ii zimbesc cit pot de agreabil: "Doamna, eu n-o sa ma culc cu el. Poate nici dumneavoastra", sugerez eu. Batrina ramine o clipa perplexa. Apoi ma ia la scarmanat: "Nu ti-e rusine dumitale. Si esti om cu barba alba! Asa se vorbeste cu cineva?"
In troleibuzul 4 se stirneste un adevarat vacarm. De unde fusese o adunatura posaca si inghesuita incepe brusc sa viermuiasca. Batrina devine din ce in ce mai galagioasa. Isi varsa pe mine toata frustrarea pe care ar fi trebuit sa si-o lase in cabina de vot. "Ati votat cum ati vrut", spune batrina inecindu-se de indignare. "Cum altfel?", intreaba un tinar de care se sprijinea o fata bruneta si cu fular portocaliu. "Tu sa taci", i-o reteaza batrina agresiva. "De ce sa tac?", vrea sa stie tinarul. "N-aveti minte, de aceea!", il infrunta batrina. Tinara isi stringe iubitul de mina si-i sopteste: "Taci". "Noi muncim. Din munca noastra aveti pensia", nu se lasa tinarul.
In troleibuz se isca discutii. Abia se mai aude ce spui. "Sa nu vorbesti asa cu mine", ii cere batrina. "Toata viata am muncit. De acolo-i pensia!" "Si ce? Iti sint banii la CEC? Ai renta?", nu se lasa tinarul. Prietena batrinei, infofolita, trage aer in piept si se arunca in batalie: "Voi vorbiti? Tot ce visati e sa plecati din tar"i. "V-ati vindut votul pe trei pastile de Nifedipin", i-o reteaza tinarul, probabil student la medicina.
"Sa-ti fie rusine si dumitale! Habar-n-aveti ce-i viata", hiriie batrina cu voce metalica. Tinara cu fular se arunca in lupta: "Daca esti nebuna, stai acasa. Circuli pe gratis, cu permisul dat de Boc, si aglomerezi troleibuzul! Guvernul a facut din voi niste cersetori. Va mituieste cu medicamente si va plateste gigacaloria". "Lasa sa vezi. Sinteti deocamdata sanatosi!". Tinarul se dovedeste mai priceput decit credeam: "Nu vedeti ca statul isi da tot lui insusi banii astia?" "Nu te lasa", se aude o voce incurajatoare.
In spatele troleibuzului izbucni un scandal politic independent. "Au furat la urne!", aud pe cineva racnind acolo. "Nu le-a mers! Banditi ordinari! Judecatori, parlamentari si politisti. Uite-afara cite Mercedesuri de nu-ncape troleul de ele pe strada". Era un batrin mai indigant ca tinerii. Apoi se-auzira din partea aceea doar glasuri de femei. Spatiul incepea sa devina neincapator din cauza vinzolelii.
Am coborit in prima statie si-am avut o clipa satisfactia unei senzatii de libertate. Apoi am degerat in statie. Urmatorul troleibuz a venit abia peste o jumatate de ora si era chiar mai aglomerat decit cel din care, cu nesocotinta, coborisem. Am urcat cum am putut si am ramas cu gitul rasucit pe scari, fara sa pot scoate un cuvint, chiar daca as mai fi avut chef.