PDA

View Full Version : 29.06.2004 - EvZ - Nu aruncati chitanta!


djlyon
01-10-2006, 10:28
O banala contraventie te poate face sa pierzi ore intregi si bani grei din cauza legislatiei si a birocratiei
Prietena mea, Gabi, a luat o amenda, anul trecut, pentru exces de viteza, in timp ce gonea cu masina spre mare. “Asta e, mi-a spus, o s-o platesc. Nu ma ajuti?”. Fireste ca da. Cind am plecat spre CEC, cu gindul sa-i fac acest serviciu, nu stiam ce ma asteapta. De un an, de cind prietena mea a primit amenda, am reusit sa ma cert rau de tot cu ea, sa ma imbolnavesc de nervi si sa umblam amindoua pe la avocati ca sa nu-i scoata casa la vinzare. Cine-i de vina? Legi facute fara cap, aplicate strimb, functionari neglijenti, o birocratie inutila.

N-am crezut nici o clipa ca plata unei amenzi de depasire a vitezei legale este un lucru complicat. La Cernavoda, intr-o zi de vineri, Gabi a primit o amenda de 300.000 lei, cu plata in 48 de ore, pentru depasirea vitezei legale. Luni am intrat in primul CEC din Bucuresti pe care l-am vazut in fata ochilor, m-am asezat la coada la ghiseul cu pricina si, dupa un sfert de ora de asteptare, am aflat ca sint o persoana cu pretentii mari. “Nu stiati ca se plateste doar in sectorul de domiciliu?”. Habar n-aveam, credeam ca daca dai bani, poti sa o faci oriunde. M-am dus a doua zi, marti, la un CEC din sectorul “bun”. Mi-a revenit increderea in statul roman: tura asta mi-a luat banii. De doua ori mai multi, adica 600.000 de lei. “Ati depasit termenul de 48 de ore”. “Cum l-am depasit, ca n-au trecut doua zile lucratoare de cind am luat amenda, iar dvs. nu lucrati simbata si duminica?”, am intrebat eu. “Ati depasit termenul si gata!”, mi-a inchis gura functionara de la ghiseu. In fine. Am pus chitanta in plic, am cautat adresa Politiei din Cernavoda si am expediat-o, recomandat acolo, cu gindul ca prietena mea merita acest efort. Dupa aproape un an, Gabi a primit in cutia postala o somatie de plata de la Directia de impozite si taxe locale de care apartinea, care continea citeva cuvinte-cheie: “figurati cu sume de plata restante”, “daca in termen de 15 zile nu veti achita...” si “s-a pornit executarea silita”.
Din momentul acela am inceput sa vorbesc mai des cu prietena mea la telefon. Si pe alt ton. Tot de-atunci fac drumuri dese intre politie, primarie, CEC, posta si administratia financiara. In ultima saptamina, a intrat si farmacia pe ruta mea, de unde imi iau calmante. Pe toti (mai putin pe farmacist) incerc sa-i conving ca am platit amenda prietenei mele si ca am si trimis-o, dar ca nu e vina mea ca n-a ajuns. Politistii imi spun ca n-au primit-o si ca au trimis procesul-verbal de contraventie, fara chitanta, la primaria sectorului unde locuieste Gabi. Cei de la posta imi spun ca au expediat scrisoarea cu chitanta, dar ca nu e vina lor ca aceasta s-a pierdut. Primaria zice ca a transmis la directia de taxe si impozite informatia ca amenda e neplatita. Iar cei de la circa financiara dau un click pe numele prietenei mele si scot, periodic, la imprimanta, somatiile.

“Mai bine platesc din nou amenda!”

Prietena mea e convinsa ca nu i-am facut serviciul si s-a suparat pe mine. Eu am inceput sa string legi, ordonante si Monitoare Oficiale ca sa ma dumiresc cum ies din povestea asta. Mi-am luat si avocat. Ultimul raspuns oficial de la Directia de Executare Creante Bugetare a fost ca, daca n-am pastrat o copie a chitantei, iar aceasta s-a pierdut, “e ca si cum n-as fi platit”. Si ca, daca Gabi nu da curs somatiei, i se va face dosar penal si se va incepe procedura de executare silita. “Adica?” - intreb. “Adica ii scoatem bunurile la licitatie. Casa, masina, ce are”.
Azi m-am hotarit: o sa mai platesc o data amenda, pe numele lui Gabi. Arunc pe apa simbetei aproape un milion de lei, ca sa nu mai pun la socoteala timpul pierdut si neuronii distrusi, dar imi recistig prietena. Sint decisa, de asemenea, sa nu-mi iau niciodata masina. Ma gindesc, insa, serios, sa pun bazele unei organizatii neguvernamentale de lupta impotriva birocratiei. “Asociatia Impotriva Ghiseelor Joase”. Va inscrieti?

Cum poti scapa fara sa misti un deget

Ordonanta 2 din 12 iulie 2002, care reglementeaza regimul juridic al contraventiilor, prezinta si citeva portitie de scapare de la plata amenzii:
Art 14 (1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii. Asta inseamna ca daca ai primit prin posta procesul-verbal dupa mai mult de o luna de la data contraventiei, ai scapat legal de amenda.
Art 14 (2) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 2 ani de la data aplicarii.

RCA semestrul doi - 640.000 lei pentru o Dacie

Soferii care nu au incheiat asigurarea obligatorie de raspundere civila (RCA) decit pentru primele sase luni ale anului 2004 (1 ianuarie - 30 iunie), mai au doar citeva zile la dispozitie pentru a incheia asigurarea pentru cea de-a doua jumatate a anului (1 iulie-31 decembrie). Soferii trebuie sa stie ca incepind de joi, 1 iulie, daca vor fi gasiti de agentii de circulatie fara a avea asupra lor polita de asigurare, vor avea de platit o amenda de 500.000 lei, in 48 de ore, si li se va retine talonul masinii. Valoarea RCA pe semestrul al doilea se ridica la 640.000 de lei pentru posesorii persoane fizice de automobile cu o capacitate cilindrica cuprinsa intre 1201 si 1400 cmc.

“Daca esti cetatean strain nu ai unde sa platesti”

“A venit la mine, intr-o intersectie, un cetatean strain, care spunea ca nimeni nu ii ia banii pe amenda. Zicea: “Va rog, luati dumneavoastra banii si dati-mi o chitanta, ca poate am probleme la granita. In Germania nu ma lasa sa ies din tara daca am o astfel de datorie. Ma da in consemn la granita”. Eu i-am spus: stai domnule linistit, ca aici nu iti face nimeni nimic”, ne-a declarat un agent de circulatie care a dorit sa-si pastreze anonimatul. (G.G.)

Amenzile se achita dupa cum au chef primariile

Amenzile de circulatie se constituie venit la bugetul local. Tocmai de aceea, primariile hotarasc unde trebuie sa fie achitate aceste amenzi. Bucurestenii care locuiesc in sectoarele 1 si 6 platesc aceste amenzi la administratiile finaciare din sector ori la primarie. Cetatenii din Sectorul 2 achita amenzile la oficiile postale, iar cei din sectoarele 3, 4 si 5, la CEC sau Directia de impozite si taxe locale. “Amenda de circulatie trebuie achitata in 48 de ore. Se plateste jumatate din suma trecuta in procesul-verbal. Daca acest termen este depasit, contravenientul va plati suma intreaga. Dupa achitarea amenzilor de circulatie, procesul-verbal si chitanta trebuie trimise la politie, iar copiile acestora trebuie pastrate. In caz contrar, Biroul Contraventii trimite sectiilor financiare procesele-verbale neachitate, iar cetatenii vor primi acasa, de la circa financiara, o citatie pentru achitarea amenzii”, ne-a declarat inspectorul principal Constantin Stroescu, seful Biroului Educatie Rutiera de la Brigada de Politie Rutiera a Capitalei. (G.G.)