PDA

View Full Version : 10.09.2004 - EvZ - Comando pentru evacuarea unui ciine sforaitor


djlyon
01-10-2006, 10:16
Trei politisti, patru hingheri si doi executori, pentru evacuarea unui ciine
La capatul unui proces pentru care cheltuielile de judecata au totalizat 12 milioane de lei, un “comando” alcatuit din trei politisti, patru hingheri si doi executori judecatoresti a descins ieri dimineata in apartamentul unui clujean. Scopul: evacuarea lui Sumo, un ciine din rasa Mastino Napoletano, multiplu campion national, care insa sforaie, facind un zgomot cu mult peste limita admisa. Cazul se judeca acum la Curtea Suprema, intrucit stapinul ciinelui a declarat recurs. Pina atunci, Sumo trebuie sa sforaie in alta parte, in caz contrar stapinul lui riscind sa faca puscarie.

Cind a deschis usa, ieri dimineata, Attila Varga s-a speriat. Cei noua vizitatori nu aveau loc pe scara si erau, la rindul lor, pusi in garda de anuntul de pe usa “intra cine vrea, iese cine poate”. In ciuda celor 60 de kilograme ale sale si a fizicului impresionant, Sumo, ciinele pentru care s-a deranjat atita lume, se apropiase speriat de picioarele stapinului sau, parca implorind sa fie lasat in pace.
“Eu nu dau animalul. Procesul se afla pe rolul Curtii Supreme. Voi respecta ceea ce va hotari aceasta instanta. Pina atunci, lasati-ma in pace. Legea animalelor te obliga, ca proprietar, sa ai grija de ele”, a spus curajos tinarul Attila. “Noi trebuie sa aplicam legea. Si daca vreti, si daca nu, vom face ce scrie in sentinta”, a fost replica lui Dragos Adam, unul dintre cei doi executori. “Sumo are doi ani si jumatate. L-am adus de la o canisa din Satu Mare. Este un ciine extrem de valoros, a cistigat de patru ori la rind campionatul national cu titlul de cel mai bun ciine din rasa. Doarme in pat si nu stiu cum de sforaie asa de tare. Pe mine oricum nu ma deranjeaza si nici pe alti vecini”, a incercat Attila sa atinga coarda sensibila.

A emigrat din cauza zgomotului

In zona se afla si reclamantul, Iuliu Popa, care asista la eveniment. “Sforaie atit de tare, incit pornesc alarmele din apartament”, a declarat acesta. Mai mult, a adaugat Popa, zgomotul l-a facut pe socrul lui sa emigreze in Canada. “Suferea de inima. Cind le-a aratat documentele celor de la ambasada, a primit viza de emigrare pe loc”, a mai spus Iuliu Popa, convins.
Attila Varga afirma insa ca vecinul sau ar fi un reclamagiu de profesie. “Eu am cistigat trei procese impotriva lui Iuliu Popa si nu stiu cum de a cistigat el acum”.
Discutia principiala a fost curmata de un semn discret al celuilalt executor, care i-a pus in garda pe cei patru hingheri inarmati specific, cu laturi gata sa fie intinse pentru inhatarea patrupedului care statea intins linistit, pe gresia din hol, asteptind ca totul sa se termine. Calculind in gind raportul de forte, net inferior, Attila Varga a acceptat sa iasa din casa, cu Sumo in lesa, si sa duca animalul in alta parte. “Nici nu stiu unde sa il duc si ce sa fac cu el. Nu mai inteleg nimic”, a precizat el la plecare, promitind ca va reveni in forta, dupa recurs.

Masuratori la doua noaptea

Sentinta Curtii de Apel Cluj s-a bazat pe masuratorile facute de specialisti de la Agentia pentru Protectia Mediului, care au stabilit ca Sumo produce, in timpul somnului, un zgomot mult mai mare decit cel admis prin lege. Seful Directiei de Control din cadrul Primariei Cluj-Napoca, Minodora Fritea, a declarat ca, de acest caz s-au ocupat si functionari ai primariei. “Au fost facute mai multe masuratori, dintre care una la ora doua noaptea. Rezultatul oficial inregistrat pe aparatura de specialitate a fost de 34 decibeli, cu10 mai mult decit limita admisa”. (M.S.)

“Sumo poate fi tratat”

Medicul veterinar Sebastian Vasilescu a declarat, pentru “Evenimentul zilei”, ca la rasele mari de ciini unele exemplare au obiceiul de a sforai: “Acest lucru se intimpla deoarece animalul ori este prea gras, ori, avind valul palatin prea mare, produce vibratii puternice. Exista si posibilitatea ca septul nazal sa fie modificat, caz in care, de asemenea, animalul poate sa sforaie”. Dr. Vasilescu sustine insa ca sforaitul lui Sumo poate fi tratat pe cale medicala. (M.S.)