PDA

View Full Version : 19.08.2004 - EvZ - Cascheta il face pe politist


djlyon
01-10-2006, 10:14
Soferii bucuresteni ii considera pe agentii de circulatie mult mai autoritari de cind au renuntat la uniformele sport
De doua saptamini, agentii de la Brigada de Politie Rutiera a Capitalei au inlocuit sepcutele cu caschete si poarta manusi albe. Schimbarea de imagine a fost dictata de ministrul administratiei si internelor, Marian Saniuta, care si-a motivat decizia prin faptul ca agentii de circulatie nu aveau suficienta autoritate imbracati in uniformele sport. “Moda” lansata de ministrul Saniuta a prins foarte repede la politistii bucuresteni, care spun ca au inceput sa-si mai recapete din prestanta.

Pe seama sepcutelor politistilor au circulat numeroase bancuri, chiar si pe holurile ministerului, spre necazul agentilor nevoiti sa le poarte. Ei se plingeau de faptul ca, atunci cind ploua, sepcile nu-i protejau, ci chiar “stringeau apa”. Revenirea la caschete i-a scapat, deocamdata, de aceste probleme. In schimb, oful uniformelor care intra la apa e inca valabil. O alta schimbare menita sa contribuie la imaginea politistului este aceea ca, agentii nu mai au voie sa poarte nici tricourile sport.

“Parca erau pescari, cu sepcutele alea!”

Surse din cadrul Politiei Rutiere ne-au spus ca, atunci cind purtau sepcute, agentii erau luati foarte putin in serios. “A fost o perioada de acomodare a soferilor, si chiar a pietonilor, care a durat extrem de mult”, ne-a pomenit un politist. “Am asistat la o scena de necrezut - un politist a facut semn unuia sa opreasca si ala nici nu l-a luat in seama. Pina la urma, a inteles si a oprit. L-a intrebat politistul de ce nu a oprit, iar raspunsul l-a facut pe omul legii sa zimbeasca amar: “Am crezut ca sinteti un om oarecare!””. Si soferii rideau de sepcile politistilor. “Parca erau pescari cu sepcutele alea!”, ne-a spus un sofer bucurestean, in timp ce un altul ne-a povestit amuzat ca prima data cind a vazut un politist cu sapca “tip Bill Clinton” a crezut ca e vinzator de loz in plic. Acum, spun participantii la trafic, “inteleg si orbii ca e vorba de un politist”.

Caschetele dau prestanta, iar manusile - eleganta

Lucratorii ai Brigazii de Politie Rutiera a Capitalei sint multumiti si de sepci, si de manusi. Multi ne-au destainuit insa ca uniformele intra la apa si ca ar fi bine daca s-ar face ceva si in privinta asta. Pentru a nu avea probleme, ei au fost nevoiti sa-si ia uniforme cu citeva numere mai mari. Daca in privinta caschetelor nu au nimic de comentat, despre manusi unii dintre agenti au recunoscut ca sint “cam grosute pentru perioada verii, chiar daca materialul este moale si usor”. Cert este insa ca ele dau nota de eleganta care lipsea din uniforma politistilor.

500 de caschete in Bucuresti

Schimbarea s-a impus, asa cum ne-adeclarat inspector principal de politie Marius Tache, purtatorul de cuvint al Inspectoratului General al Politiei Rom‰ne, pentru ca “asa-numitele caschete de protectie asigura o corespunzatoare izolare termica, avind in vedere ca agentii sint nevoiti sa stea in soare mult timp”. In toata tara s-au impartit 3.800 de caschete, pentru agentii care desfasoara activitati in strada. “La nivelul Bucurestiului, sint 500 de agenti care poarta caschete”, ne-a spus subcomisar Constantin Stroescu, seful Biroului Educatie Rutiera de la Brigada de Politie Rutiera a Capitalei.
“A fost o licitatie in martie, iar acum s-au livrat sepcile si manusile. Banii au fost alocati inca din 2002, de cind s-a decis schimbarea intregii uniforme”, a precizat Marius Tache.

Amendati pentru ca nu purtau centura de siguranta

16 morti, 135 de raniti grav si 685 de raniti usor este bilantul victimelor accidentelor produse din vina soferilor, in primele sapte luni ale acestui an. “Apreciem ca, daca toate persoanele implicate in aceste evenimente rutiere ar fi purtat centura de siguranta, numarul victimelor ar fi scazut cu 50a”, ne-a declarat subcomisar Constantin Stroescu, seful Biroului Educatie Rutiera de la Brigada de Politie Rutiera (BPR).
La actiunea organizata de BPR ieri, pe strazile Capitalei, au fost oprite peste 3.000 de autoturisme, fiind aplicate 522 de sanctiuni contraventionale soferilor care nu purtau centura.
Subcomisarul Stroescu ne-a mai precizat ca, in comparatie cu primele sapte luni ale anului trecut, numarul amenzilor aplicate pentru nepurtarea centurii de siguranta a crescut de trei ori, de la 10.956 la 39.957.
“Atit folosirea sistemelor de retinere a copiilor, cit si purtarea centurii reprezinta cel mai defensiv pas pe care il putem face in fata agresivitatii partenerilor de trafic”, a conchis Stroescu.