PDA

View Full Version : Jocurilor Olimpice 2008


AIWA
08-12-2008, 02:38
Am gasit o stire ce ma face sa cred ca ...tot ce e acolo...e doar de fatada! Chiar asa am ajuns?Sa pacalim lumea cu ...televizorul folosind calculatorul?


**************
TRUCAJ Maeştrii pirotehnicieni, dublaţi de specialişti īn computere
Artificiile din deschiderea Jocurilor Olimpice, măsluite pe computer

Dacă şi artificiile sunt „artificiale”, oare ce mai este autentic īn China? Această īntrebare ar putea-o ridica cele patru miliarde de telespectatori care au urmărit ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice (JO), după ce vor afla că focurile de artificii captate de camerele de televiziune au fost, de fapt, generate pe computer.

Īn timpul ceremoniei, telespectatorii au fost surprinşi să vadă o fantastică serie de artificii apărute deasupra Beijingului din direcţia Pieţei Tienanmen, despre care cei prezenţi pe uriaşul stadion botezat „Cuibul de pasăre” pot jura că le-au şi auzit „live”, ba poate chiar le-au simţit mirosul. Totuşi, Beijing Times a dezvăluit că cei aflaţi īn spatele micilor ecrane au fost păcăliţi. Ei urmăreau un spectacol de lumini creat pe computer, care a fost inserat īn transmisiunea īn direct pe cale electronică, exact la momentul potrivit. Īn afara stadionului au existat 28 de focuri de artificii reale, dar organizatorii ceremoniei s-au temut că nicio cameră de televiziune nu va putea să le surprindă, astfel că spectacolul receptat de miliardele de telespectatori care nu se aflau la Beijing ar fi fost incomplet faţă de cel receptat de spectatori.

Prin urmare, fără ca cineva să se poată prinde, vreme de 55 de secunde, posturile de televiziune din īntreaga lume au transmis un superb foc de artificii care nu s-a petrecut niciodată īn realitate.Iar obţinerea acestui efect vizual nu a fost nicidecum „floare la ureche”, după cum a mărturisit Gao Xialong, coordonatorul echipei care a lucrat vreme de un an la crearea efectelor speciale. Scurta secvenţă a fost realizată după obţinerea de consiliere din partea Centrului de meteorologie din Beijing, care a oferit cele mai bune soluţii pentru recrearea efectului de ceaţă pe timp de noapte. Apoi, specialiştii īn jonglarea cu imagini digitale au inserat un uşor efect de tremurat, pentru a oferi impresia că filmarea a fost făcută din elicopter.

„Rezultatul a fost un pic mai strălucitor decāt īn cazul artificiilor reale. Īnsă majoritatea membrilor publicului au crezut că filmarea s-a realizat īn direct, astfel că noi ne-am īndeplinit misiunea”, a declarat Gao. Organizatorii JO au ştiu de la bun īnceput despre trucaj, dar au fost de acord cu el, pentru că ar fi fost foarte greu să se īncerce o filmare īn direct, vreme de 55 de secunde, a focurilor de artificii reale din afara stadionului. Cu toate acestea, directorul echipei de efecte speciale digitale a declarat că, īn loc ca telespectatorii care au aflat că au fost păcăliţi să se supere pe acest lucru, cei mai mulţi au trimis mesaje de felicitare celor care au reuşit această performanţă. Evident, nu oricine poate păcăli patru miliarde de telespectatori dintr-un singur foc, ba īncă īntr-un mod atāt de plăcut ochiului.

bogdan.munteanu@gandul.info

UNOwen
08-12-2008, 21:55
super :))