PDA

View Full Version : Cum pot face un acvariu din sticla???


Adrian
04-02-2007, 18:56
CONSTRUIESTE SINGUR

Probabil multi dintre noi si mai ales cei incepatori doresc un acvariu din ce in ce mai mare insa preturile destul de mari ale acestora ne cam reduc cheful de a ne lua unul.Marea greseala pe care o facem multi dintre noi este aceea ca ne luam un acvariu mic spunandu-ne ca avem timp sa ne luam unul mai mare pe masura ce ne cresc pestii, strangem bani, rezista ei cateva saptamani sau luni, etc.Repet este o mare greseala: chinuiti pestii, va stresati in plus si cheltuiti suplimentar. In afara de aceste aspecte este mult mai usor de initiat si de mentinut un microsistem stabil intr-un acvariu mai mare. Cu cat este mai mare acvariul cu atat mai usor este de mentinut sistemul dinauntrul lui.

Asadar vreti un acvariu mare dar nu aveti bani. NU VA DESCURAJATI!!!

Va puteti face unul chiar voi la un pret mult mai mic decat cel cerut de comerciant.
Tot ce trebuie sa faceti este sa urmati acesti pasi:

PASII DE URMAT

1. calculati dimensiunea viitorului acvariu in functie de numarul de pesti, spatiul avut sau alte considerente personale. Retineti ca mai bine faceti unul mai mare decat unul mai mic.
In general acvariile cu inaltimea pana in 50cm pot fi facute fara probleme folosind geam de 8mm iar peste 50 cm recomand geam de 10mm.
2. cautati un geamgiu care sa aiba geamul necesar dumneavoastra. Aici pot sa va spun ca diferenta de pret intre geamul de 8 mm si cel de 6 mm este destul de nesemnificativa. Geamgiu bun pentru geam de 8 mm gasiti in Obor in magazin la parter (pret bun si taie foarte bine) iar pentru geam de 10mm gasiti in Lipscani langa magazinul cu pesti (pret bun si taie destul de bine). Comandati dimensiunile necesare si nu uitati sipcile de care vom vorbi mai tarziu.
3. va duceti geamul acasa (cu grija sa nu il spargeti :) . Ajunsi cu bine acasa veti avea nevoie de un spatiu intins, daca folositi sufrageria aveti grija la covor (sa nu uitati sa-l scoateti). Ideal ar fi undeva pe un plan drept si solid gen gresie sau daca faceti un acvariu mai mic pueti lucra pe masa. Aveti nevoie de o piatra de polizor sau un smirghel mai aspru. Slefuiti geamurile separat pe fiecare cant pana ies la unghi de 90 de grade. Daca geamurile sunt bine taiate nu veti avea mult de munca (aveti grija sa nu va taiati). E bine sa le mai umeziti din cand in cand pentru a nu inhala pilitura de sticla. Credeti-ma nu e buna :(
4. dupa ce ati terminat de slefuit stergeti-le cu o carpa.Apoi degresati-le pe canturi (inclusiv stinghiile). Cel mai bun degresant este acetona deoarece ceilalti mai lasa cate o dara uleioasa. Este importanta aceasta operatiune deoarece daca uitati sa le degresati s-ar putea sa aveti neplacuta surpriza sa nu se lipeasca siliconul si sa va curga apa din acvariu. Lasati geamurile sa se usuce cateva minute.
5. dupa ce aveti toate geamurile curate si sunteti gata de treaba faceti o proba ca sa vedeti cam cum arata acvariul si cum se potrivesc cel mai bine si apoi insemnati-le ca sa stiti ce parte vine jos, care sus, fata, spate, stanga, dreapta (folositi hartie galbena autoadeziva din cea folosita la scris diferite bilete). Dispuneti laturile circular in jurul geamului ce va sta la baza.
6. Acum puteti face o pauza si rectificati eventualele scapari. Urmeaza lipitul. Toata pregatirea v-a luat probabil o ora si ceva dar lipitul efectiv nu dureaza mai mult de 10 min. Asa ca trebuie sa lucrati repede. Daca nu aveti un ajutor va puteti folosi de un perete asa ca incercati sa montati langa el.
7. Lipitul. Geamurile se lipesc numai cu silicon pentru acvarii,transparent. TREBUIE SA SCRIE PE SILICON CA ESTE PENTRU ACVARIU NU VA LUATI DUPA UN VANZATOR CARE NU STIE DESPRE CE VORBESTE !!!!! Exista mai multe marci de silicon insa eu va recomand BISON sau HERCUSEAL ambele la fel de bune. Va mai trebuie si un pistol pentru silicon.
Asezarea geamurilor este urmatoarea: lateralele vor fi intotdeauna puse deasupra bazei si NU de jur imprejurul ei iar lateralele mici (stanga si dreapta cum va uitati la acvariu) vor fi mereu INTRE lateralele mari (fata si spate).

LIPITUL PROPRIU-ZIS

Lipitul propriu-zis incepe punand silicon pe baza acvariului incepand cu o laterala mare. NU PUNETI DE JUR IMPREJUR, CATE O LATERALA PE RAND (doar pe partea ce urmeaza a fi lipita)!!!. Lasati pistolul si luati laterala respectiva (probabil ati insemnat-o) si o puneti pe baza putin inclinata spre exterior si presati indreptand-o in acelasi timp pana este perpendiculara pe baza. Presati din nou cu grija dar ferm. Acum ar fi momentul sa fiti ajutati dar daca nu este nici o mana prin preajma nu-i nici o problema. Daca ati inceput lipitul langa perete puteti impinge baza pana face contact cu acesta astfel ca laterala sa aiba sprijin pe perete (puteti folosi si un scaun sau laterala unui dulap la fel de bine). Apoi puneti silicon pe latura mica a bazei (pe partea de sus repet) si pe interiorul lateralei abia lipite. Cu aceleasi miscari o lipiti si pe aceasta. Acum ar trebui sa aveti doi pereti ai acvariului lipiti unul de altul si amandoi de baza (puteti acum sa va lipsiti de scaun, perete sau ce punct de sprijin folositi). Al treilea lipit este tot un perete mic (aceleasi miscari). Pentru ultimul perete (mare) puneti silicon pe baza si pe peretii mici si il puneti pe baza inclinat spre exterior. In acest punct al operatiunii sprijiniti cu o mana sau pe genunchi bucata de sticla si cracanati(sau "departati" mai elevat spus) un perete mic pentru a nu intinde siliconul pe geam. Indreptati peretele acvariului presand usor pana ajunge si el perpendicular pe baza.Apoi presati inapoi laterala mica.
Acum vine treaba cu stinghiile cu care v-am tot stresat: aceste stingii au rol de ransfortari si aveti nevoie de 8 bucati, cate una la fiecare imbinare a acvariului. Latimea lor ar trebui sa fie de 2 cm dar nu este batut in cuie acest aspect. Daca aveti de 1 cm nu este o problema.Atentie sa calculati exact lungimea lor !!!!!
Puneti silicon pe baza acvariului langa lateralele proaspat lipite (tot una cate una) si pe cantul stinghiei si presati stinghia pe baza si de peretele lateral concomitent (astfel incat sa fie lipita cu partea de 2 cm pe baza). Repetati operatia de trei ori si ati terminat cu baza. Faceti acelasi lucru si pentru imbinarile verticale astfel incat partea de 2 cm sa fie lipita pe peretii mari (fata si spatele acvariului)
Cu buricul degetului verificati ca peretii acvariului proaspat nascut sa nu depaseasca baza(asta daca ati facut calculele corect si aveti cote corecte) si presati pana sunteti satisfacut de rezultat. La gura acvariului faceti acelasi lucru astfel incat lateralele sa fie la L una fata de alta. Verificati din nou jos.
GATA!!!!!!
Ati terminat. Ar trebui sa va ia mai putin timp decat mi-a luat mie sa scriu toata treaba asta!
Indicat ar fi sa va apucati de treaba intr-o zi frumoasa si insorita (uscata).
Lasati acvariul sa se usuce cel putin 2 saptamani (cu alte cuvinte lasati siliconul sa polimerizeze complet) !!!!!!!!

CALCULE - EXEMPLU

Si acum la sfarsit sa va dau un exemplu de acvariu de 300 litri:
lungime 100 cm
latime 50 cm
inaltime 60 cm
am folosit geam de 10 mm la urmatoarele cote:
baza 100 x 50 cm
2 laterale 100 x 60 cm
2 laterale 60 x 48 cm
stinghii de sticla:
2 buc 98 x 2 cm (pentru laturile lungi)
2 buc 43,5 x 2 cm (am mai scazut 1/2 cm distanta pentru silicon) laturile scurte
4 buc 59 x 2 cm
3 buc 50 x 12 cm geam de 10 mm pentru ransfortarile de la gura acvariului
2 tuburi de silicon (am folosit numai unul si putin din al doilea)

NOTA:aceste ransfortari nu sunt necesare decat in cazul acvariilor ce depasesc capacitatea de 100 litri!!!!! Si se pot face si din geam de 6 sau 8 mm